Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κιρσών.

Αν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν θα αναστρέψουν τις επιπτώσεις των κιρσών μόλις αναπτυχθούν, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης κιρσών εκ των προτέρων. Αυτά περιλαμβάνουν: Άσκηση και κίνηση, κατάλληλος ρουχισμός και ρύθμιση βάρους.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι διευρυμένα ή διογκωμένα αγγεία που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματός μας, πιο συχνά στα πόδια και έχουν συνήθως μπλε/μοβ χρώμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: αίσθημα βάρους, πρήξιμο και φαγούρα.

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν τα τοιχώματα στις φλέβες μας χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα οι μονόδρομες βαλβίδες που ωθούν το αίμα μέχρι την καρδιά μας να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύεται αίμα και δημιουργείται πίεση, γεγονός που εξηγεί γιατί αυτές οι φλέβες συνήθως φαίνονται μεγάλες και πρησμένες.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί;

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των κιρσών
Τακτική άσκηση και κίνηση: η άσκηση γενικά βοηθά στη βελτίωση του καρδιαγγειακού σας συστήματος αντλώντας το αίμα πίσω στην καρδιά και μακριά από τα πόδια σας. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο είναι εξαιρετικοί τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών και να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία συνολικά.

Συχνά συνιστάται να αποφεύγετε να στέκεστε ή να κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, καθώς αυτό επιτρέπει στο αίμα να λιμνάζει στα πόδια μας, ασκώντας πίεση στις βαλβίδες στις φλέβες μας. Ωστόσο, εάν η δουλειά σας και οι καθημερινές σας δραστηριότητες σας εμποδίζουν να το κάνετε αυτό, γιατί να μην προσπαθήσετε να σηκώσετε τα πόδια σας όταν είναι δυνατόν π.χ. όταν κοιμάστε, για να μειώσετε αυτό το stress στα πόδια.

Φαρδιά ρούχα: μη φοράτε στενά ρούχα. Αν και η επίδραση των ρούχων είναι ήπια, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματός σας ασκώντας επιπλέον πίεση στις φλεβικές βαλβίδες. Συνιστάται επίσης να φοράτε ενδύματα συμπίεσης, όπως κάλτσες συμπίεσης, για να βοηθήσετε στην προώθηση της υγιούς ροής του αίματος εφαρμόζοντας ομοιόμορφη πίεση γύρω από τα πόδια σας και βοηθώντας τους μύες της γάμπας σας να αντλούν αίμα πίσω στις βαθιές φλέβες .

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε ένα υγιές βάρος για να αποτρέψετε την πρόσθετη πίεση στις φλέβες σας, καθιστώντας δυσκολότερο για το αίμα να απομακρύνεται από πόδια σας και προς την καρδιά σας. Για να προσδιορίσετε εάν έχετε ή όχι «υγιές βάρος», χρησιμοποιήστε τον δείκτη BMI.

close
type characters to search...
close