Τί είναι ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια εξασθενημένη περιοχή στο τμήμα της αορτής που διατρέχει την κοιλιά. Το ΑΚΑ μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη στο τοίχωμα της αρτηρίας και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αιμορραγία. Τα αργά αναπτυσσόμενα και μικρά ανευρύσματα κοιλιακής αορτής μπορεί να μην υποστούν ποτέ ρήξη, αλλά τα ταχέως αναπτυσσόμενα ή τα μεγάλα σπάνε αρκετά συχνά.

Όσοι έχουν διαταραχές του συνδετικού ιστού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αορτικό ανεύρυσμα.

Τα αορτικά ανευρύσματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, ενός μεγάλου αγγείου που εκτείνεται από την καρδιά διαμέσως του κέντρου του θώρακα και της κοιλιάς. Τα περισσότερα ανευρύσματα εμφανίζονται στην κοιλιακή αορτή στη θωρακική αορτή και στις ιγνυακές αρτηρίες στα πόδια.

Ποιοι πρέπει να ελεγχθούν και πωςq;

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει στο παρελθόν.
Άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος.

Η διάγνωση ξεκινά με το έγχρωμο Υπερηχογράφημα κοιλίας το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δείξει πώς το αίμα ρέει μέσω της κοιλιακής περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της αορτής.Εάν το ανεύρυσμα είναι μικρό τότε γίνονται συστάσεις από τον αγγειοχειρουργό για επανέλεγχο σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Εάν είναι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά σε διάμετρο τότε υποβάλλεται ο ασθενής σε αξονική αγγειογραφία για προγραμματισμό είδους επέμβασης

Μπορώ να καταλάβω αν έχω ανεύρυσμα;

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν επειδή τείνουν να αναπτύσσονται αργά και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Τα περισσότερα θα παραμείνουν μικρά και δεν θα σπάσουν ποτέ, αν και μερικά μπορεί να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου – μερικές φορές γρήγορα.

close
type characters to search...
close